Fokozatos felszívódású C-vitamin házilag
Egy óriási, egyszerű trükk, ami helyettesíti a drága lassú felszívódású terméket:
Tegyed a C-vitamint 1 liter vízbe. Ha feloldódott, fokozatosan idd meg!
Két legyet egy csapásra!
A víznek így kellemesen savanykás íze lesz, ami fokozza a nyáltermelést, így a szomjúságérzetet is enyhíti.
A megnövekedett folyadékfogyasztás pedig a "szervezet működését olajozza" :)
A c-vitaminról
Az aszkorbinsav és a természetes c-vitamin nem ugyanaz.
Az aszkorbinsav egy olyan molekulalánc, aminek a végén pozitív töltésű ion található, ettől technikailag savnak nevezzük. Ez a c-vitamin alapja.
A természetben nem ilyen formában fordul elő, mert az ion még kapcsolódik valamilyen ásványanyaghoz. Minél többféle vegyes elemhez kapcsolódik, annál nagyobb a "c-vitamin ásványanyag tartalma". Például kalciumhoz, magnéziumhoz, káliumhoz, nátriumhoz, cinkhez, mangánhoz, titánhoz...
Mit tartalmaz a c-vitaminod?
A hatóanyagok és az összetétel nem ugyanaz. Míg az elsőben azok az anyagok felsorolása található, ami miatt szedjük a terméket, az utóbbiban pedig minden egyéb segédanyag listája megtalálható.
Rá van írva a termékre NAGY betűkkel, hogy csipkebogyót tartalmaz?
Az összetétel alapján láthatod, hogy mely anyagból mennyi van benne. Ha elöl van az aszkorbinsav és utána a csipkebogyó (százalékos arány feltüntetése nélkül), akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az legalább 90%-ban csak aszkorbinsavat tartalmaz, a csipkebogyót épp megmutatták neki, aminek megint csak egy kis része c-vitamin.
De akármilyent veszel is, az a lényeg, hogy fogyaszd. Sok folyadékkal könnyebben hasznosítja a szervezet.
Folyadék alatt a lehető legtisztább vizet értjük. A létező legrosszabb választás a szénsavas ízesített italok.